Linda Thorén

GOOD MORNING TEACHA LINDA AW A YO TODAY

Så som rubriken lyder, börjar mina dagar när jag är på skolan här på stationen. Att 60 ungar intryckta i ett litet klassrum nasalt skriker på en sådär härlig afrikansk engelska. Jag kommer antagligen vara på denna skola två dagar i veckan. Min första dag på skolan kastades jag i en årskurs 3 -5 för läraren var sjuk. Jag fick två olika böcker och från klockan 8 på morgonen till 15 på eftermiddagen var det teacha Linda som stod för undervisningen. Vi lärde oss bland annat att ordna djur i alfabetisk ordning, klockan, lite multiplikation och allt som känns relevant och greppbart om Sverige.

Jag har också varit hos barnen i de yngre klasserna. I ett klassrum körs två lektioner samtidigt i varsin ände. På ena halvan av rummet sjunger 30 barn i åldrarna 2-6 en sång om huvud axlar knä och tå och bara 3m bort sitter ytterligare 30 barn som är något äldre med huvudet åt andra hållet och försöker förstå hur plus och minus fungerar. 

Fantatiska barn som leker med allt de hittar, lär mig klappramsor på Bemba, känner på mitt hår och nyper så hårt i mitt vita skin så att det gör ont. Men oh så mycket kärlek!
Mpongwe Mission Hospital

Ibland går jag omkring här och det känns vanligt. Att Afrika inte är så konstigt och annorlunda och att mycket faktiskt känns naturligt och självklart precis som det gör i Sverige. Men på sjukhuset här är en sån plats där det hugger tag i en och man märker att nej, det är inte som Sverige.

Jag har varit på sjukhuset nu några dagar, bland annat har jag räknat och sorterat mediciner, från stora burkar till små plastpåsar med färre tabletter. Absolut inte som i hemma Sverige där någon för hand skulle sitta och göra detta (men exakt som hemma i Swaziland där jag och Emmy satt och gjorde detta varje vecka, precis samma tabletter och allt). Jag har också gått runt med sjukhuspastorn för att besöka patienterna och bara prata och lite visa att någon bryr sig om dom. Satt och pratade med frun till en man som var inlagd och jättesjuk, han hade diabetes. Pratade med pappan till en pojke som låg och skakade i feberfrossa, han hade malaria. Nej, det är inte som i Sverige, där man kan leva med diabetes eller få tag i vaccin för att inte få malaria. 

 
Helg
Hade ett möte i lördags om nya spännande projekt och åkte sedan till lake kashiba med ett gäng andra Mzungos och till kvällen var det grillfest. Jag och Bea gjorde århundradets godaste maträtt! Satt och grät när jag åt för att det var så himla gott! Vi grillade en paprika fylld med det tomat, lök, fetaost och röda bönor. nomnomnom.
 
I söndags var vi i kyrkan och på eftermiddagen tittade vi på ett gäng kompisar som spelade fotbollsmatch, seriematch liksom! fast på gräsplan utan gräs, med fotbollskor utan dobbar och tröjor de själva skrivit nummer på. Bea fotade, inte fotbollsmatchen, men en glad Linda och ett gäng balla barn!