Linda Thorén

Stockholm och Paris brudar

Har haft en riktig myshelg i Stockholm med ett par vänner från Paris. På fredagskvällen satte vi oss med en engångsgrill och en flaska vin vid havet. Vi uppdaterade oss på varandras liv, garvade åt gamla historier från Paris och njöt av kvällssolen och varandras sällskap.

Lördagen började vi med pannkaksfrukost och eftersom Amanda inte är kaffedrickare saknades den varan i hennes lilla etta så begav oss till café där vi köpte dubbla koppar. Vi strosade i strumpaffärer, swipade tinderkillar och åt sushisallad i kungs trädgården. Till kvällen åkte vi ut till Mall of Scandinavia för att dricka mohito och spela shuffleboard
Foton från Jessica
 
Älskar dom här tjejerna! Vi känner varandra ganska bra även om vi egentligen inte vet så mycket om varandra. Vi har liksom glömt att fråga om det vanliga och diskuterar bara det märkliga och det innersta. Vi har också pratat ansiktskrämer, valet i Frankrike, Justin Biebers spanska och kärlek. Vi har sprungit till varenda tunnelbana för att slippa vänta men ändå har vi mest bara chillat hela helgen och myst med tanken att det som var då också är nu.
 
 
Integration, kulturförståelse och en massa Kärlek
Till Valborg blev jag inbjuden på fest av Laith och Rawan, två av mina asylsökande vänner som nu bor i Rydsnäs. De hade bjudit in till arabiskbuffé och valborgsfirande och alla i hela småland var bjudna. Många anmälningar hade kommit in och tillsammans med ett par vänner hade de lagat mat och förberett i flera dagar. Vi var närmare 90 personer som kom på festen på valborgsmässoafton. Vi var 90 personer i olika åldrar, med olika kulturer och olika bakgrund. Ändå sa Laith i sitt vårtal att vi alla är lika, att vi är här tillsammans och att våra eventuella olikheter gör oss starkare. 
Rydängskyrkan var dekorerad från topp till tå till en arabisk festlokal och dom annars lagom stora tallrikarna var alldeles för små för få plats med all mat man önskat till första vändan! För vissa var detta exotisk och annorlunda mat, för andra var det en vanlig festbuffé. Vid borden pratade man om allt möjligt, vissa var tidigare främlingar för varandra och andra kände varandra sen långt tillbaka. Från högtalarna spelades arabisk musik och vi bjöds också på bildspel från vackra platser i Mellanöstern och fick höra historiska berättelser och härliga anekdoter från denna plats på jorden som vi annars får en ganska negativ och härjad bild av. 
Mätta och belåtna förflyttades festen ut till en majbrasa där vi sjöng längtan till landet och nationalsången. Från typiskt arabiskt till typiskt svenskt. 
Men Laith och Rawans hjärta rymmer mer än Mellanöstern och Sverige. En del av de pengarna de fått in för buffén vill de ska gå till att bygga skolan i Zambia.
K-town and birthday people

Hade det fantastiskt roligt uppe i Karlstad hos Emmy. Har inte träffat henne sen jag och Challe var och hälsade på henne i Lissabon i somras. Även om vi pratat en hel del sen dess hade vi ändå mycket att ta igen.

Vi hängde i hennes fantastiska lägenhet åt mat, drack kaffe och formulerade tävlingar. Jag invigde också min polaroidkamera och Emmys schlagerälskandes vän Erik kom förbi och drack vin.

På fredagen var det partyparty för att fira Emmy och jag fick träffa alla hennes vänner. Jag var främlingen i sällskapet men minglade runt bland alla dessa psykologstudenter som en ogreppbar strategilös skojare med stora drömmar. Trivdes! Åt en massa snittar, var bäst på frågesport och dansade till Håkan Hellström och Linda Bengtsing.

Emmys födelsedagsmorgon firades med rester och dammsugning. Sen åkte jag hemåt och i Katrineholm där jag bytte tåg stod Elnaz på andra sidan rälsen. Även hon fyllde 24 dagen till ära. Hon firades med en halv födelsedagssång och en familjeuppdatering halvskrikandes med 250personer som åhörare på våra respektive perronger. Vad är oddsen ändå? Att hon från Göteborg till Eskilstuna skulle byta tåg just i den minut när jag också gjorde det. Fett. 

Åkte sen direkt till släktkalas där lillebror, två kusiner och en faster firades. Rimligt mycket kalasande på en helg tycker jag.