Linda Thorén

Morgonpromenad
Idag gick vi en härlig morgonpromenad runt Mullsjön. Nästan varje morgon gick vi morgonpromenader i Swaziland. Dock var de promenaderna lite mer livfulla än här i Mullsjös skogar. Folk som hejdade på oss, bussar som ropade "Hello Sweden", tutande bilar, kossor i vägen och kacklande hönor. 
Måndag
Soweto, Sydafrikas största township med cirka 3,5-4,5 miljoner invånare. Vi åkte på en guidad cykeltur i Soweto och det var helt otroligt. Det var fantastiskt bra att göra turen på cykel för då fick vi verkligen chansen att möta människorna som bor i Soweto. Vår guide var uppväxt i Soweto och kunde berätta många historier om livet där. De olika distrikten och områdena. Vi fick dels se den turistiga delen, Mandelas hus, Desmond Tutus hus, minnespatsen för studentupproret, dels fick vi verkligen komma ifrån det turistiga och få en del av det riktiga Soweto. Vi fick smaka traditionell mat, kohuvud, och dricka traditionell öl. Vi fick dansa tradtionell dans och möta många människor. Vi var fulla av intryck och berörda av vad vi sett där. På kvällen tog vi det väldigt lugnt och försökte smälta alla intryck och bara vara tillsammans. 
 
Söndag
Idag lämnade vi Kapstaden med vemod. Det har varit en fantastisk vecka med väldigt mycket skratt! På kvällen kom vi fram till Johannesburg och stannade hos en vän. På kvällen satt vi och pratade med mannen i familjen. Han pratade om hans jobb där han var en av få svarta och att vita för samma jobb som han gör får 1.5 gånger så mycket i lön. Han berättade även att han varit på bröllop till en av sina arbetskamrater och där varit den enda svarta. Under slutet av kvällen hade en äldre man kommit fram till honom och gett honom lite mynt för han trodde att vår vän var en parkeringsvakt. "No matter how hard I try, I'll always be a parkingboy in some people's eyes." Ibland är sanningen inte vacker.